Gebelerde hemoroide yaklaşım nasıl olmalı?

Gebelikte yaşanan hormonal ve anatomik değişiklikler nedeniyle daha önceden varolan hemoroidler belirginleşebilmekte veya yeni gelişebilmektedir. Yarattığı şikayetler sebebiyle gebe bayanlara zor günler yaşatabilmektedir.

Gebelikte %10-40 oranında görülen kabızlık da bu şikayetleri arttırmaktadır. Gebeliğin her döneminde görülebilirse de 3. trimestrde daha sık görülür.

Gebelikte hemoroid neden artar?

Gebelikte artan kan hacmi nedeniyle özellikle vücudun alt kısmında toplardamar içi basınç artacaktır. Rahimin büyümesiyle ana toplar damarlara baskı oluşmakta ve bu bölgedeki basınç dahada artmakta akım yavaşlamaktadır. Progesteronun damar düz kaslarını gevşetici etkisi de eklenince varisleşme kolaylaşacaktır. Sonuçta hemoroidler belirginleşir, bacaklarda varisler oluşabilir.

Gebelikteki hemoroidlerde neler yapılmalıdır?

Kabızlık neden olduğu ıkınma ile hemoroid şikayetlerini daha da arttırmaktadır. Bu nedenle gebeler özellikle lifli gıdalarla beslenmeli, örneğin kepekli ekmek tüketmeli, bol sıvı almalıdırlar. Öncelikle doğal metodlar tercih edilmeli zorunlu kalınırsa ilaç tedavisi ile dışkı yumuşatılmalıdır. Ayrıca dışarı çıkmış pakeler yani hemoroid memeleri parmakla içeri zorlamadan itirilmelidir. Ayrıca sıcak su oturma banyoları da belirtilerin hafiflemesine yardımcı olurlar.

Gebelikte öncelikle makata uygulanacak olan kremler, fitiller ve sıcak su oturma banyolarından oluşan lokal tedavi uygulanır. Gebelikden sonra hemoroidlerde çok önemli derecede gerileme görüldüğünden gebelik sırasında cerrahi en son tercihtir.

Call Now Button